BOZBURUN
Güncelleme tarihi : 17.04.2017
Fotoğraf : Yavuz Tuğcu
Bozburun mahallesi (köyü), Marmaris'in güneybatısındaki ismini aldığı Bozburun yarımadasının kuzey kolu üzerinde bulunuyor. Navigasyon programlarında "Bozburun" yerine "Bozburun Belediyesi" olarak aratıldığında daha doğru sonuç alınıyor, çünkü bazı yazılımlar Bozburun deyince dağ başında bir yere götürüyor. Bozburun merkezinin Marmaris'e mesafesi; Datça Yolu-Hisarönü-Orhaniye-Turgut-Selimiye güzergahı üzerinden 52 km (1 saat), İçmeler-Turunç-Osmaniye-Bayır-Selimiye güzergahı üzerinden 46 km (1 saat), Selimiye'den mesafesi ise 9 km (15 dk).
Tekne Yapımı
Bozburun, Marmaris'in diğer yerlerine nazaran su kaynakları oldukça kısıtlı ve dolayısıyla çorak bir bitki örtüsüne sahip. Zaten ismini de boz renkli dağlarından almış. Yaklaşık 2000 nüfuslu Bozburun halkı genel olarak turizm ve balıkçılıkla uğraşıyor. Ama Bozburun denilince akla ilk gelen şey tekne yapımı. Özellikle gulet tipi ahşap teknelerin inşa edildiği ve onarımının yapıldığı Bodrum ve Marmaris'le birlikte Türkiye'deki üç önemli yerden biri. Gulet yapımcılığı babadan oğula usta çırak ilişkisiyle yaygınlaşmış. Burada inşa edilen guletlere çok yoğun talep olduğundan tersaneler yaz kış üretimini sürdürüyor. Bozburunlular, guletleri üretmekle kalmayıp, aynı zamanda başta Marmaris ve Bodrum gibi turistik yörelerde tekne işletmeciliği de yapıyor. Tekne yapımı konusunda oldukça üst bir seviyeyi yakalayan Bozburun'da hala modern olmayan tesislerde, örneğin bir tarlanın kenarında kurulan tezgahta inşa edilen guletler de mevcut. Yani buradaki potansiyel tam olarak kullanılamıyor.
Bozburun sakin ve küçük bir mahalle. Şöyle başından sonuna kadar 15-20 dk içinde dolaşabiliyorsunuz. Dolaşırken de insan kalabalığına pek rastlanmıyor. Yani Bozburun Marmaris'in turizmden fazla nasibini alamamış yerlerinden birisi. Daha ziyade tatilde sükunet içinde dinlenmek isteyenler ve yatçıların ilgisini çekiyor. Bozburun’da turizm adına büyük tesisler yerine küçük otel, pansiyon ve balık restoranları gibi işletmeler ile çok sayıda günlük/mavi tur teknesi bulunuyor. İşletmelerin kalitesi iyi, fiyatları da oldukça makul. Bu işletmelerden istifade edenlerin önemli bir kısmını, kısa süreliğine Bozburun'a uğrayan yatçılar oluşturuyor. Yatçıları Bozburun'a getiren şey ise çevresinde (karayoluyla ulaşımı zor olan veya hiç olmayan) keşfedilmeyi bekleyen birçok bakir koy ve ada bulunması. Neyse ki yatımız olmasa da Bozburun'da civar koyları görmemizi sağlayacak günlük tekne turları düzenleniyor.
Dirsek Bükü
Görülesi koylardan biri ise Dirsek (Ağıl) Bükü. Bu koy rüzgarlara karşı korunaklı olduğu için yatçılar tarafından tercih edilen yerlerden biri. Çok geniş olmamasına rağmen kötü havalarda koy içine 70-80 tekne sığınabiliyor. Denizin dibi tamamen ince kum. Koy içinde müşterilerinin yarısından çoğunu İngiliz yelkencilerin teşkil ettiği başarılı bir balık restoranı bulunuyor.
Gümrük Kapısı
2015 yılından itibaren Bozburun gümrük kapısı tekrar hizmete girdi.[kaynak] Böylece Bozburun; Sömbeki, Rodos ve diğer Yunan Adaları’na giden ve adalardan gelen tekneler için önemli bir yer haline geldi. Ancak, liman kapasitesinin kısıtlı olması, özellikle Sömbeki Adası’ndan Bozburun’a gelmek isteyenler için giderek artan talebe cevap veremiyor.
Bonus-1: Sanatçı Bülent Ortaçgil 30 yıl önce Bozburun'a yerleşmiş ve yılın yarısını kayalara gömülü evinde geçiriyor. Bu kadar kalınca Bozburun için bir de şarkı yazmış. İşte şarkısı
Bonus-2: Bill Gates ve Roman Abramoviç de Bozburun'u ziyaret etmiş olan ünlüler arasında yer alıyor.