BAL VE MARMARİS
Güncelleme Tarihi : 13.10.2017
Çam Balı
Çam balı, bal arılarının özel çamlardan (Pinus brutia ve Pinus pinea), basura adı verilen sıvıyı toplaması ve kendi kattığı enzimlerle işlemesi sonucu elde ediliyor. Çam Balı Türkiye'de sadece Muğla-Marmaris-Aydın-Kuşadası ve yakın yöresi ile Çanakkale ili ve Kaz Dağları’nın belirli bölgelerinde üretiliyor. Bunun sebebi de çam ağacında basurayı salgılayan çam pamuklu koşnili böceğinin (Marchalina hellenica) sadece bu yörelerde yaşayabiliyor olması. [kaynak]
Çam pamuklu koşnili böceklerinin onbinlercesi bir araya gelerek çam ağacına tırmanıyor. Çam ağacının çatlakları ve kabuklarının altına yerleşip, özünden beslenerek yaşıyorlar. Bir süre sonra beyaz ve pamuksu kümeler oluşturuyorlar. Bu böcekler yazın Ağustos ayından önce, ağacın özünü yedikten sonra sindiremedikleri kısmını vücutlarından atıyorlar. Bu renksiz ve şekerli sıvı (basura), genellikle ağaçlardan iplik benzeri bir görünümle sarkıyor. Bal arıları basurayı toplayıp kendi enzimleriyle işledikten sonra peteklere kusuyor. Peteklerde olgunlaşan maddeler de çam balına dönüşüyor. Yani kısaca böcek pisliğini arılar yiyip kusuyorlar ve çam balı oluşuyor. Hikayesi tiksinç geldiyse hemen unutun ve balın hafif acımsı lezzetine odaklanın.
Dünyadaki çam balı üretiminin %92'si Ege Bölgesi’nde, %8'i ise Yunanistan’da gerçekleştiriliyor. Çam balı üretimine Muğla’nın katkısı %75, Marmaris’in ise %30 civarında. [kaynak]
Marmaris Bal Evi
Osmaniye, Marmaris’in köyleri arasında turizmin nimetlerinden en az nasibini alanı. Köyün dört bir yanı çam ağaçlarıyla çevrili ve dolayısıyla çam balı üretimi köyde oldukça yaygın. Hatta çam balının başkenti olarak biliniyor. Uluslararası bir marka haline gelmiş olan çam balını bölgedeki turizm kapsamında tanıtmak için yapılan müze benzeri bir yapıya sahip Marmaris Bal Evi 2012 yılında hizmete girdi.
Binanın en dikkat çeken özelliği, bal peteğine benzeyen altıgen şeklindeki odaları. Bal Evi’nde arıclılık ve bal üretimine dair bilgi panoları, fotoğraflar, diğer görsel materyal ile arıcılıkta kullanılan bazı tarihi eşylar sergileniyor. Arka bahçede içinde yüzlerce arının çalıştığı canlı bir bal peteği bile var. Her iki yanı cam ile kaplı olduğu için güvenli bir şekilde izlenebilir. Ön bahçede ise arı temalı küçük bir çocuk parkı ile yine özellikle çocukların ilgisini çekecek arı şeklinde şekillendirilmiş bitkiler var.
Bal Evi’nde yapacağınız geziden bal ve arıcılık üzerine bilgi seviyenizi artırmış ve bazı hurafelerden arınmış olarak ayrılabilirsiniz. Ayrılmadan önce satış merkezi de ziyaret edilebilir.