top of page

TURUNÇ

Güncelleme tarihi : 17.11.2017

Turunç, Bozburun yarımadasının doğusunda, etrafı çam ağaçlı yüksek tepelerle çevrili ve adını aldığı turunç bahçeleriyle meşhur bir mahalle. Yani, Muğla Belediyesi büyükşehir olduktan sonra statüsü mahalleye dönüşen köylerden biri. Turunç'un konumuna haritadan bakınca İçmeler ile arasında kuş uçuşu 5-10 dakikalık bir mesafe olduğu anlaşılıyor, ama işin aslı hiç de öyle değil. Yolu, Marmaris'in merkezinden 35 dk. sürüyor. Çünkü arada aşılması gereken bir dağ var. Turunç'a karadan ulaşmak için keskin virajlarla dolu yolu takip ederek önce dağa tırmanmak, sonra da inmek gerekiyor. Bu yıl içinde yolun büyük bir kısmında asfalt yenileme çalışması yapıldığı için yol eskiye nazaran daha az yorucu. Yıllardır Turunç'a sahilden bir yol yapılacağı söylenir ama bu konuda şimdilik bir gelişme yok. Yolun olumsuzluğuna rağmen şunu da ifade etmek gerekiyor ki, yol üzerinde hem Marmaris hem de Turunç tarafına bakan manzaralar gerçekten görülmeye değer. Ulaşım için özel araç yerine Otogar'dan kalkan minibüsler de tercih edilebilir. Ama bize kalırsa Turunç'a gitmenin en keyifli yolu Marmaris'ten kalkan taksi botlar, yani deniz yolu. Özellikle günübirlikçiler için ideal bir seçim. Taksi botlar Marmaris Atatürk heykelinin yanındaki parktan (Türkmenistan Parkı) kalkıyor. Tekneler 12 kişilik, fiyat ise kişi başı 15 ₺. (2017 yılı fiyatı)

Gürültü patırtısının az olması ve küçük bir belde olması Turunç'u sakin bir tatil geçirmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline getirmiş. Öyle dingin ki gece 12'den sonra sokakta hayat son buluyor. Zaten Turunç'ta yaş ortalaması da hayli yüksek.

 

Turunç, Marmaris'in güzel koylarından birine sahip. Denizi temiz ve berrak, bir o kadar da serin. Sahili ise çakıllı. Sık sık esen rüzgar, güneşin yakıcı etkisini biraz azaltıyor. Turunç'un merkezindeki mavi bayraklı plajda gönül rahatlığıyla denize girilebilir. Plajların hemen arkasında sıra sıra dizilmiş cafe-barlardan alabileceğiniz muhteşem kokteyllerle şezlong üzerinde tembelliğin zirvesini zorlayabilirsiniz. Yakın mesafede bulunan Kumlubük, Çiftlik ve Gebekse (Gebe Kilise) doğanın bonkör davrandığı tertemiz koylar. Turunç'tan kalkan tekne turlarına katılarak bu koylar zahmetsizce gezilebilir. (Çiftlik Koyu'na Bayır Köyü'nden geçerek karayolu ile de ulaşılabiliyor) Bazı turlar Dalyan ve İztuzu'na kadar gidiyor. Ayrıca, şahsen veya grup olarak kiralayabileceğiniz teknelerle kendi rotanızı belirleyebilirsiniz. Denizle ilgili yapılabilecek aktivitelerden biri de dalış ve su sporları, Turunç'ta bu alanlarda birçok seçenek bulunuyor.  

Bir ucundan diğerine yürüyerek yarım saatten kısa sürede varabildiğiniz bir yerde doğadan uzakta sayılmazsınız. Haliyle Turunç'ta yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri de doğa yürüyüşleri ve jeep safari turları. Ama maalesef yürüyüş parkurlarında ne bilgi tabelası, ne de dinlenmek veya piknik yapmak için oturacak masa var (şimdilik diyelim).

Amos Antik Kenti

Merkeze 3,5 km mesafede bulunan Amos Antik Kent kalıntılarına 1 saatlik yürüyüş ile ulaşılabiliyor. (Yol üzerinde "Profesörler Sitesi" diye bir tabela ve evlerin baktığı manzarayı görünce adamlar boş yere profesör olmamış demekten kendinizi alamıyorsunuz.) 

Rodos birliğinin önemli kentlerinden Amos, Helen dilinde ”Ana Tanrıça Tapınağı” anlamına geliyor. Yaklaşık 2200 yıllık bir geçmişe sahip olan kent, çevresindeki koyları görebilen hakim bir noktaya kurulmuş. Kentin tiyatrosu günümüze kadar ulaşabilen yapıtlarından biri. Eğer arkeolojiye çok ilgi duymuyorsanız, tepede göreceğiniz manzara sizi Amos'tan daha fazla etkileyecektir. Amos plajının Marmaris’teki sayılı güzel plajlardan biri olduğunu da unutmadan burada belirtelim. 

Sakin ve doğal bir tatil yapmak isteyenlerin tercihi olan Turunç, aynı zamanda ziyaretçilerine birçok aktivite imkanını da sunuyor. 

 

Bonus-1: Yukarıda saydığımız artılara denize sıfır, manzaralı ve günlük taze balık pişiren restoranları, meşhur çay bahçesini ve doğal lezzetlerle dolu Pazartesi pazarını da eklemeyi unutmamak gerek.

Bonus-2: İçmeleri Turunç'a bağlayan yol üzerinde Osmaniye sapağından sağa dönüp 3 km ilerlerseniz Bal Evi'ni ziyaret edebilirsiniz. Balın başkenti Osmaniye'deki Bal Evi, bal peteğini andıran altıgen yapısı ve zengin içeriğiyle ilgi çekiyor. Ziyaretinizden, arıcılığa dair epeyce bilgi edinmiş ve önceden edindiğiniz yanlış bilgilerden arınmış olarak ayrılabilirsiniz.

Bonus-3: Bal Evi'ni ziyarete karar verdiyseniz ve henüz kahvaltı yapmadıysanız Osmaniye Camii'nin karşısındaki Şahin Restaurant'ta (Muhammet'in Yeri) mutlaka kahvaltı edin. Oldukça salaş bir yer olmakla birlikte, hem fiyatları çok makul, hem bol kepçe hem de lezzetler çok üst seviye. Ayrıca bilumum bal ve bal ürünlerinin satışını da yapıyor. (Ayrıca bkz Marmaris’teki En İyi 5 Kahvaltı Mekanı)

İlk Görüşte Turunç
Turunç Yolundan Marmaris Manzarası
SonbahardaTurunçYolundanMarmarisManzarası
Taksi Bot
Taksi Bot Durakları
Turunç
Farklı bir açıdan Turunç
Denizen Turunç
Denizen Turunç
Turunç'un Berrak Denizi
Turunç Plajları
Turunç Plajları
Turunç Plajları
Turunç Plajları
Turunç Merkezi
Turunç Sahil
Turunç Sahil
Turunç'ta Bir Dere
Amos Antik Kenti
Amos Tepesinden Manzara
Kumlubük
Kumlubük
Gebekse Koyu
Amos Plajı
Amos Plajı
Amos Plajı
Amos Plajı
Amos Plajı
Osmaniye Bal Evi
Osmaniye Bal Evi
bottom of page