top of page

BAYIR KÖYÜ

Güncelleme tarihi : 17.11.2017

Marmaris'in köylerinin birçoÄŸu turizme yönelik baÅŸkalaşım geçirerek yarı köy yarı tatil beldesi kıvamına gelmiÅŸ durumda. Bayır köyü ise bunun istisnalarından biri. Köyde ne bir turistik restoran ne de butik otel var. Bu da onu gerçekten özel kılıyor. Turistler buraya yoÄŸun olarak geliyor gelmesine, ama sadece gelip geçiyorlar. Motorlu gezginler, bisiklet turu yapanlar, jeep ile safari turu yapanlar köy meydanında ÅŸöyle bir soluklanıp yollarına devam ediyorlar.

​

Bayır, Marmaris'e 26 km uzaklıkta. Arabayla 40 dk içinde ulaşılabiliyor. Köye Ä°çmeler'den Turunç'a giderken Osmaniye sapağına dönülerek veya Datça yolundan Orhaniye-Turgutköy istikameti takip edilerek ulaşılabilir (Ä°kinci yol daha uzun, 40 km). Ayrıca Marmaris'ten Bayır'a dolmuÅŸlar da çalışıyor. 

 

Bayır'ın etrafı daÄŸlarla çevrili ve merkezinin denize kıyısı yok. Köy halkı araziye geniÅŸ bir ÅŸekilde yerleÅŸmiÅŸ. Evler birbirine ne çok yakın, ne de uzak. DaÄŸ yamaçlarına kurulan evler yaÅŸam alanlarını geniÅŸletmek için taÅŸtan duvarlar örerek setler yapmışlar. Köyde birçok yer sit alanı ilan edildiÄŸi için ev yapılabilecek yerler haliyle sınırlı. Köy halkı bu durumdan biraz ÅŸikayetçi. Köylülerin çoÄŸu geçimlerini arıcılıkla saÄŸlıyor. Tarım ve hayvancılıksa kısıtlı olarak yapılıyor. Arıcılıkla uÄŸraÅŸanlar yaz aylarında arılarını alıp Afyon yaylalarına gidiyorlar. 

​

Köy Meydanı

Köyün ikonik yerlerinden biri köy meydanı. Burası; dev çınar aÄŸacı, cami, köy kahvesi ve çeÅŸmenin bir araya geldiÄŸi, görür görmez insanın havasını deÄŸiÅŸtiren ferah bir alan. Meydandaki baÅŸ karakter dev çınar aÄŸacı. Kitabesinde yazdığı kadarıyla 1800 yıldır hayatta. AÄŸacın etrafında dönüldüÄŸünde insanların daha mutlu ve uzun yaÅŸayacaklarına inanılıyor. Buna biz de inanıyoruz. Özellikle de çınarın altındaki kahvede gözleme yer, çay veya köpüklü ayran içer ve hemen karşısındaki Kızlar ÇeÅŸmesi'nden akan buz gibi suyla yüzünüzü yıkarsanız.

(Tost 5₺, Nisan 2017 fiyatı)

​

Meydanda göze çarpan diÄŸer yerler ise otantik ürünler satan Balcı Hasanali, mumu sanata dönüÅŸtüren 'Syrna Candles' ve Eski YaÄŸhane.

​

Bayır'ın "Syrna" antik kentinin üzerine kurulduÄŸu, köy camiinin bulunduÄŸu yerde ise Asklepidos'a (saÄŸlık tanrısı) adanmış bir tapınağın varlığından söz edilmekle birlikte, günümüze ulaÅŸmış bir kalıntı yok. Syrna kentinin akropolisi (Akropolis: Eski Yunan ÅŸehirlerinin en yüksek noktasında yer alan, idari, askeri ve dini yapıların bulunduÄŸu savunmaya yönelik merkezi kısım) köyün 2 km kuzeydoÄŸusunda yaklaşık yarım saatlik tırmanıştan sonra ulaşılabilen Yanca Tepesi üzerinde bulunuyor. Burada kent surlarının bir kısmı, mezar kapakları ve diÄŸer bazı kalıntılar görülebilir. 

​

Bonus: Star TV'de 2016 yılında yayılanan "Hanım Köylü" dizisinin çekimlerinden bir kısmı Bayır'ın köy meydanında yapıldı.

bottom of page