top of page

NÄ°MARA  MAÄžARASI

Güncelleme tarihi : 13.09.2017

Cennet Adası aslında ismi gibi gerçek bir ada deÄŸil, çünkü küçük bir yerden ana kara ile baÄŸlantısı var. Dolayısıyla ada ile kara arasında kalan bir boÄŸaz da yok. Ä°ÅŸte bu yüzden iki kara parçasının birleÅŸtiÄŸi yerin adı "Yalancı BoÄŸaz". Vaktiyle gece karanlığında Marmaris'e seyreden gemiler arada bir boÄŸaz olduÄŸunu düÅŸünerek bu noktaya yönelir ve boÄŸazdan geçeceÄŸiz diye karaya otururlarmış. Bu durumu önlemek isteyen bir hayırsever ise, geceleri fener yakmak suretiyle gemileri ikaz edermiÅŸ. Bu yüzden adı Fenerci Baba olmuÅŸ. Fenerci Baba'nın mezarı hala Yalancı BoÄŸaz'da gelenleri karşılıyor. (Galeride 3.fotoÄŸraf)

​

SaÄŸ tarafı marina, sol tarafı açık deniz olan Yalancı BoÄŸaz'ı geçtikten ve tabelaları takip ederek yaklaşık 2 km kat ettikten sonra karşınıza "Nimara MaÄŸarası 400m" yazan bir tabela çıkıyor. (Bu iki kilometrelik yol geçen yıla kadar aracınızla en fazla 20 km/sa hız yapabilmenize olanak veren oldukça kötü durumda bir yoldu. 2017 yılı içerisinde daha makul bir hale getirildi. Artık gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz.) Aracınızı yol kenarına park edip geri kalan kısmı yürüyerek geçiyorsunuz (galeride 4.fotoÄŸraf). Yolda eÅŸek ve domuzlara ait iz ve kalıntılar görmek mümkün, ama korkulacak birÅŸey yok sadece geceleri dolaşıyorlar. Bu yolu da yürüdükten sonra saÄŸ taraftaki patikayı takip ederek, 2008 yılında ziyarete açılan maÄŸaraya ulaşıyorsunuz. Ä°smi maÄŸara ama bize kalırsa sadece kayalıkların içinde doÄŸru geniÅŸ bir girintiden ibaret. Hafif bir küf kokusu ile bir kısmı yeÅŸillenmiÅŸ, boyları 2,5-3 metreyi bulan yüzlerce sarkıt ve dikitten oluÅŸan bir manzara.

 

Bulunan kalıntılardan 12 bin yıl öncesinde, yani M.Ö.10 bininci yılda insanların maÄŸarayı kullandığını tahmin ediliyor. Bu da M.Ö. 6. yüzyılda yaÅŸayan ünlü tarihçi Herodot’un "Marmaris tarihinin M.Ö. 3000'li yıllara dayandığı" hakkındaki iddiasını çürütüyor. MaÄŸaradaki kalker tabakası içinde bulunan 1500 kadar renkli cam, keskiler, dilgiler ve taÅŸ kemikten yapılmış delici alet uçlarından yola çıkarak; kesici alet kullanılarak eÅŸya yapılan ve geçmiÅŸi Tunç Çağı’na kadar uzanan bir boncuk atölyesinin varlığı tahmin ediliyor. Bulunan bazı aletlerin ÅŸekil ve özelliklerine bakarak M.Ö. 10 bininci yılda insanların maÄŸarayı mesken edindiÄŸi anlaşılıyor. MaÄŸaradaki iki taÅŸ teras, antik çaÄŸlarda tapınak ve adak yeri olarak kullanıldığını; bulunan yüzlerce kap parçası, piÅŸmiÅŸ topraktan yapılmış insan figürleri, çok sayıda sikke ve (M.Ö 4.yüzyıl ve M.S. 1.yüzyıla devam eden dönemlere ait) seramikler ise insanların Roma Dönemi’nde de maÄŸarada yaÅŸadığını ortaya koyuyor.

 

Nimara MaÄŸarası, arkeolojiye ilgili olanların özellikle ilgisini çekebilecek, diÄŸer insanların ise merak gidermek ve fotoÄŸraf çekmek için gelip görebileceÄŸi bir mekan. Adanın diÄŸer tarafları çam ve sığla aÄŸaçları ile makiliklerle kaplı, biraz vahÅŸi bir atmosferi var. Yol durumu çok kısıtlı olduÄŸu için birçok yeri el deÄŸmemiÅŸ durumda. Deniz kıyısında ve yolu olan yerler ise marina veya özel mülk. GittiÄŸinizde nazikçe kapıdan geri çeviriyorlar. Neyse ki Marmaris’teki tur teknelerinin çoÄŸu Cennet Adası’ndaki en güzel yerlerden olan Fosforlu MaÄŸara ve Akvaryum Koyu’na uÄŸruyor. Ayrıca adanın önlerindeki dalış noktalarına da özel turlar düzenleniyor.

​

Bonus: "Nimara MaÄŸarası 400m" tabelasının sağından 200m ilerledikten sonra Bedir Adası'na nazır bir seyir terası var. Buraya kadar gelmiÅŸken bu manzara kaçırılmaz. (Bkz. galerideki son fotoÄŸraf)

bottom of page