top of page

GÜNNÜCEK  SIÄžLA  ORMANI

Güncelleme tarihi : 20.07.2017

Aynı zamanda Marmaris Milli Parkı’nın bir bölümünü teÅŸkil eden Günnücek Sığla Ormanı, merkezden sadece 2 km uzakta. Yani arabayla, bisikletle veya yaya olarak rahatlıkla ulaşılabilecek bir konumda. Ulaşım için pembe renkli YalancıboÄŸaz dolmuÅŸları da kullanılabilir. 2017 yılı başında tadilata giren park, aynı yılın Temmuz ayında yeniden hizmete açıldı. Park içinde tadilat namına çok ciddi bir deÄŸiÅŸim olmamış açıkçası. Panolar zenginleÅŸtirilmiÅŸ, ilave banklar konulmuÅŸ ve bazı oturakların yerleri deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ. Geçen yılların aksine giriÅŸ artık ücretsiz. Park 08:00-17:00 saatleri arasında açık.

​

Parka ismini veren aÄŸaçlar; "günlük", "günnücek", "sığla" ya da Latincesiyle "Liquidambar orientalis" olarak adlandırılıyor. Bu aÄŸaçların yetiÅŸme alanı Fethiye, KöyceÄŸiz, Marmaris ve Milas ile sınırlı ve bu alan gittikçe daralıyor. Sığla aÄŸacının yaprakları çınar aÄŸacını andırıyor ama biraz daha küçük. Bu aÄŸacın gövdesinden sığla yağı olarak bilinen özel bir madde elde ediliyor. Günümüzde kozmetik sanayinde hammadde olarak kullanılan bu yapışkan sıvı, aynı zamanda tedavi edici özelliklere de sahip. Özellikle ciltteki yaralara, mide rahatsızlıklarına ve ülser gibi mide yaralarına iyi geliyor. Sığla yağı antik Mısır’da vaktiyle mumyalama iÅŸleminde de kullanılmış. 

 

Kızıl çam ve sığla aÄŸaçlarıyla kaplı Günnücek Parkı’nda tabiat eÄŸitim alanı olarak adlandırılan flora ve faunayla ilgil tanıtıcı panolar, tabiat eÄŸitim merkezi, sığla müzesi, terapi yürüyüÅŸ yolları, tabiat eÄŸitim kamp bölgesi, biyoçeÅŸitlilik parkuru ile tuvalet, çeÅŸme, banklar ve otopark gibi kolaylıklar var. BiyoçeÅŸitlilik parkuru üzerinde farklı tür aÄŸaçlar ve 15-16 basamak ile üzerine çıkılabilen ahÅŸap bir platform bulunuyor. Parkın Albatros Marina tarafında kalan kısmında ise içinde kurbaÄŸa, balık ve kaplumbaÄŸaların yaÅŸadığı minik bir gölet var. Göletin etrafı uzun sazlıklarla çevrili. Ayrıca parkın içinden yaz aylarında suları azalan bir dere geçiyor.

 

Parktaki köprüler, ahÅŸap zeminli yürüyüÅŸ yolları, banklar ve deniz kıyısındaki geniÅŸ ahÅŸap platform ortam ile uyum saÄŸlayacak ÅŸekilde dizayn edildiÄŸi için parka oldukça fotojenik hava katıyor. Hatta bu park düÄŸün fotoÄŸraflarının vazgeçilmez bir adresi haline gelmiÅŸ durumda. 

 

Deniz kıyısı, aynı zamanda dere aÄŸzı (azmak) olduÄŸu için hem çok sığ hem de zemini biraz çamurlu. Yani yüzmeye pek elveriÅŸli deÄŸil, ama oldukça güzel bir manzarası var. Ayrıca park içinde hem gölgede, hem deniz kıyısında piknik yapmaya uygun, çok sayıda oturaklı masa da var. Milli park olduÄŸu için doÄŸal olarak her türlü ateÅŸ, semaver, mangal vb. kullanımı yasak. Ama termosunuza koyacağınız çayınız kahvenizle sırf keyif yapmak için bile gelinebilir. Kısaca Günnücek Parkı, dev aÄŸaçların gölgesinde, serin, fonda kuÅŸ sesleriyle, her an karşınıza çıkabilecek kaplumbaÄŸalarla, deniz ve orman manzarasıyla, ÅŸehrin kargaÅŸasından uzak, ulaşımı çok kolay, yani aranıp da bulunamayacak güzellikte bir ortam sunuyor.

​

Yazın kavurucu sıcağında plaja gitmeden önce havanın biraz serinlemesini bekleyecekseniz, bu zamanı kaldığınız otelin odasında geçirerek tatilinizden zaman çalmak yerine, sığla aÄŸaçları altında doÄŸal bir ortamda piknik yaparak, bisiklet sürerek veya yürüyüÅŸ yaparak deÄŸerlendirin. Ä°ÅŸte Günnücek Parkı bunun için bire bir. Marmaris'in merkezinde kalacaksanız Günnücek Parkı’nı es geçmeyin.

​

Bonus: Milli Park ile Sahil Güvenlik arasında kalan 20 bin metrekarelik alana "Burunucu" ismiyle yeÅŸil bir rekreasyon alanı inÅŸası devam ediyor. Yeni parkın içinde plaj, tartan pistli koÅŸu parkuru, daÄŸ bisikleti eÄŸitim pisti ve çocuklar için farklı oyun alanları bulunacak. Detaylar için tıklayın.

bottom of page