top of page

SEDÄ°R ADASI

Güncelleme tarihi : 09.07.2017

Gökova Körfezi'nin doÄŸu tarafında bulunan Sedir Adası; altın sarısı ince kumu, tarihi ve mavinin her tonundaki denizi ile bölgede çok müstesna bir yere sahip. Osmanlı döneminde ÅžehiroÄŸlu olarak adlandırılan ada, günümüzde "Sedir" diye ismlendirilmiÅŸ; ancak adada ismini aldığı sedir aÄŸacı bulunmuyor. Ada ile özdeÅŸleÅŸen isimlerden biri de "Kleopatra". Bu konudaki efsane ise; Mısır kraliçesi Kleopatra'nın sevgilisi Romalı komutan Antonius ile bu adada buluÅŸtuÄŸu, plajda birlikte yüzdükleri ve adadaki sarı kumların da Mısır’dan gemilerle getirildiÄŸi ÅŸeklinde. Åžimdiye kadar bilinenler bu efsaneyi herhangi bir ÅŸekilde desteklemediÄŸi için bu anlatım sadece turistik bir masal seviyesinde kalmış. Ama kulaÄŸa hoÅŸ gelmiyor deÄŸil.


Sedir Adası'ndaki yerleÅŸim, adayı ikiye ayıran kıstağın doÄŸu tarafında oluÅŸmuÅŸ. Kentin tiyatrosu, kutsal alanları, evler, liman ve diÄŸer yapılar surlarla çevrili bu alan üzerinde bulunuyor.

​

Sedir Adası (Kedreai) Tarihi

Adanın bilinen ilk yerleÅŸenleri Dor'lar. Daha sonra sırasıyla Grek, Pers, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleÅŸim kesintisiz olarak devam etmiÅŸ. Adanın doÄŸusundaki yerleÅŸim, düzgün kesme taÅŸlarla örülmüÅŸ çok sayıda kule ile destekli güçlü surla çevrilmiÅŸ. Tepenin ortasında Dor düzeninde yapılmış Apollon Tapınağı'nın kalıntıları bulunuyor. Kuzey yamaçta büyükçe bir tiyatro, zeytin aÄŸaçları ile kaplanmış olmasına raÄŸmen iyi korunmuÅŸ durumda. Adada yerleÅŸmiÅŸ nüfusa oranla büyük sayılabilecek bu tiyatroda çeÅŸitli oyun ve sportif yarışmalar düzenlendiÄŸi kitabelerden anlaşılıyor. Kedreai kentinin nekropolü adanın tam karşısında yer alan ana kara üzerinde bulunuyor. M.Ö. 406 yılındaki Peloponnes SavaÅŸlarında Atina'yı destekleyen ada halkına öfkelenen Spartalı kumandan Lysandros, adayı zaptederek halkının tamamını esir pazarlarında satmış. Kent bu olaydan sonra bir daha eski parlak günlerine asla geri dönememiÅŸ.

​

Ulaşım

Sedir Adası'na Çamlı Köyü'ndeki iskeleden kalkan teknelerle ulaşılabiliyor. Çamlı Ä°skelesi Marmaris'ten 18 km (20 dk) uzakta bulunuyor. Yolun Çamlı sapağına kadar olan 12 km.lik kısmı ana yol, kalan 6 km.lik kısmı ise eski asfalt. Ä°skele civarında araç park etmek için yeterince yer mevcut.  Ä°skeleden düzenli olarak kalkan teknelerle 20-25 dk içinde adaya varılabiliyor. Teknelerin adaya gidiÅŸ-dönüÅŸ ücreti 20₺. Adaya giden teknelerin ilk dönüÅŸ saati 13:00. Bu saatten baÅŸlayarak 19:00’a kadar saat baÅŸları ve buçuklarda olmak üzere her yarım saatte bir Çamlı’ya dönüÅŸ için tekne kalkıyor. Sedir Adası aynı zamanda resmi bir açık hava müzesi olduÄŸu için adaya giriÅŸte ilave bir ücret talep ediliyor. Müzekart ile bir yıl boyunca ücretsiz olarak 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız sayıda ziyaret edilebiliyor. Müzekart yoksa adaya giriÅŸ için ilave 20₺ ödemek gerekiyor. Ada, Nisan-Ekim ayları arası 08:30-18:30 saatleri arası ziyarete açık. 

​

Sedir Adası'nı ziyaret için diÄŸer alternatif ise Akyaka'dan kalkan tekne turlarına katılmak. Tekneler, burada yaklaşık 1 saat mola veriyorlar. Ayrıca Marmaris'ten hareket eden Çamlı minibüsleri de Çamlı Ä°skelesi’ne kadar geliyor.

​

Kleopatra Plajı

Kumu dillere destan olan ve yaklaşık 50 metre geniÅŸliÄŸindeki Kleopatra Plajı, adanın kuzeydoÄŸusunda bulunuyor. Plaja, teknelerin yanaÅŸtığı iskeleden baÅŸlayan 160 metrelik ahÅŸap yoldan yürüyerek ulaşılıyor. Bu yol üzerine Türkçe ve Ä°ngilizce "Plajdan hiçbir ÅŸekilde kum alınamaz, taşınamaz" ÅŸeklinde bir uyarı konulmuÅŸ. Benzer iklim kuÅŸağında pek rastlanmayan, karbonatlı suların etkisiyle uzun sürede oluÅŸan plajdaki kumlar, yasa ile koruma altına alınmış. Kumlar öylesine ince ki, plaja ilk adım attığınızda ayağınız hafifçe kuma gömülüyor. Kumun dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla ziyaretçilerin plaja havlu ve terlikle girmesine dahi izin verilmiyor. Hatta eskilerde plajdan çıkan herkesin duÅŸ alarak üzerindeki kumları dökme zorunluluÄŸu vardı. Åžimdi buna gerek kalmadı, çünkü plajın denizle buluÅŸtuÄŸu noktaya gerilmiÅŸ iplerle oluÅŸturulan hattın gerisinde zaten bulunamıyorsunuz. (Galerideki fotoÄŸraflardan görebilirsiniz) Ama ÅŸezlong ve ÅŸemsiyeler plajın hemen üst tarafında, yani denize hiç uzak deÄŸil. Plajın gerisindeki kısımda oldukça geniÅŸ bir alan var. Bu alanda ahÅŸap ve pek rahat olmayan çok sayıda ÅŸezlong ve ÅŸemsiye bulunuyor. Ne kadar kalabalık olursa olsun yine de ÅŸezlong bulma ÅŸansınız var. Çünkü ada ziyaretçilerinden bir kısmı 1 saatliÄŸine uÄŸramış olan tekne turu müdavimleri, yani bir süre sonra kullandıkları ÅŸezlongları terk edip gidiyorlar. Åžezlonga gerek yok, havlumu yere sererim düÅŸüncesi bu alanda geçerli deÄŸil, çünkü zemin kızıl renkli ve oldukça rahatsız edici bir tozla kaplı. Havluyu sere sermez aldığı rengi görünce piÅŸman olabilirsiniz. Yani ne yapıp edip ÅŸezlonga yerleÅŸmek gerek. SöylediÄŸimiz bu geniÅŸ alanın yan tarafında 4 adet duÅŸ, 6 kabin, temizlik seviyesi fena olmayan tuvaletler, üzerinde kendi getirdiÄŸiniz yiyecekleri yiyebileceÄŸiniz ahÅŸap piknik masaları ve bir de cafe var. Åžezlong, ÅŸemsiye, tuvalet, duÅŸ ve soyunma kabinlerinden ücretsiz yararlanılabiliyor, ama cafenin fiyatları oldukça yüksek. (ÖrneÄŸin 0,5lt su 3₺, 1lt su 5₺, portakal suyu 10₺, simit 4₺, hamburger 17₺, tost 10₺) En iyisi yiyeceÄŸi dışarıdan getirmek. SoÄŸuk olması açısından içecek adadan alınabilir. 

​

Tarihi Alanlar

Plajın 150 metre kadar gerisinde bir harabe halinde Büyük Bazilika bulunuyor. DiÄŸer görülecek yerler ise adanın doÄŸu kısmında. Bu alanlara giden ahÅŸap yol, yürüyüÅŸü oldukça rahat hale getirmiÅŸ. Yol üzerinde sırasıyla agora, tiyatro, ÅŸehir surları ve Apollon Kutsal alanı bulunuyor. Ä°çlerinde en iyi durumda olan tiyatronun plaja uzaklığı yaklaşık 400 metre. Bir tepenin üzerine kurulmuÅŸ olduÄŸu için güzel de bir manzarası var. Apollo kutsal yerinde ise ünlü "kalp taşı" var. Bu taÅŸa oturanların aynı yıl içinde evleneceÄŸi söyleniyor:)

​

​

Bonus-1: Çamlı sapağından iskeleye kadar uzanan yol üzerinde harika kahvaltı mekanları var. Hepsi de doÄŸallık ve lezzet garantili. Tavsiyemiz: Azmakbaşı Restaurant

​

Bonus-2: Yine aynı yol üzerinde köylülerden peynir, yumurta gibi organik ürünler satın alabilirsiniz. Satış yapanları, bahçelerinin önüne koydukları el yazması küçük tabelalardan bulabilirsiniz.

​

Bonus-3: Denizin güzelliklerinin daha fazlasını görmek için ÅŸnorkel ve deniz gözlüÄŸünüzü unutmayın.

​

Bonus-4: Müzekart, Marmaris Kalesi’nde 50₺ karşılığında 5 dakika içinde çıkarılabiliyor. Ä°htiyaç duyulan ÅŸeyler sadece kimlik ve 1 adet fotoÄŸraf.

bottom of page